Yüzeysel inceleme

Bugün addthis.com u biraz detaylı inceleme fırsatım oldu. Öncelikle addthis.com'un tamamen amme hizmeti olduğuna karar verdim. Öncelikle bu işteki amaç sanırım bilgi edinmek. Fakat bunun bir çok yöntemi var.

Bir kaç tane sayalım mesela toplist(zirve100.com) açabilirsiniz , web sitesinden kaç kişinin gezindiğini gösteren bir buton (whos.amung.us gibi) yapabilirsiniz, sayaç (easytrafficcounter.com gibi)hizmeti verebilirsiniz...

Peki burada beni çeken nedir dersek insanların nelerden hoşlandığının takibini yapabiliyor olmak olacaktır. Fakat bu benim veritabanıma dolayısı ile sunucuma istemediğim bir yük yükleyecektir. Dolayısıyla Beta aşamasındayken ve yüklenme testi (Load Test) :P yapmadan sunduğum servisin devamlılığının kesintiye uğramaması için bu tür verileri tutmayı düşünmüyorum. Ayrıca Türkiye’de benim gördüğüm kadarı ile bu tür dataların henüz bir değeri yok.

Gelelim incelememize addthis.com çok basit bir yapıya sahip. Altı üstü bir buton veriyorsunuz siteye ekleniyor. Ama bir kaç özellik eklenmiş.
Üyelik sistemi: Üyelik sisteminin mecburi kılınması aslında tamamen gereksiz. Ama bu sayede site sahiplerinin mail adreslerine ulaşmış oluyorlar. Ayrıca size istatistiki bilgi sunuyoruz diye çekici kılınmış. Bu datayı bende istediğime göre site sahibi illaki isteyecektir.

Buton oluşturma arayüzü: Aslında buda gereksiz ama aklı karışan kullanıcılara yön gösterebilir. Bunuda en kısa zamanda hayata geçirmekte yarar var.

Bloglara özel eklenti: Bu sayede wordpress, blogspot... gibi bloglara otomatik buton eklemeyi sağlamışlar.

Javascript: Kodu java script şeklinde veriyorlar ki buda şart değil ama data toplamak istiyorsanız have must.
Javascript önüne butonu html kodu olarak koymuşlar ki bu sayede site sahibi butonu istediği gibi şekillendirsin. Fakat bunun kötü bir dezavantajı var. Şu anda eklebunu.comda olduğu gibi (yaklaşık 6 saattir böle bir uyarı var ana sayfalarında. 500 - Internal Server Error. Nokta.com gibi büyük bir şirkete yakışmıyor.
) eğer siteniz çalışmıyorsa butonunuzu kullanan tüm sayfalarda kırık bir resim gözükecektir. Bu hem site sahiplerine karşı yapılan bir yanlış hem de marka değerini için hiç hoş değil.

Javascript aktif bir sayfa yerine .js sayfa çağırıyor. Normalde data toplamak için yanlış bir yöntem. O zaman burada bir ama dememiz gerekiyor. Neden .js çünkü bandwith derdinden kurtarıyor. Ayrıca .js görünümlü aktif bir sayfa olması da mümkün. Veya datayı direkt kendi loglarından analiz ettiriyor olabilirler.
Linkler ve javascript: Linkler vs. herşey javascript içine gömülmüş get post ile çalışıyor. Buda inceleme yapanlar için tam bir sinir bozucu iş.


Yapılması gerekenler:
Kaç sayfa olacak karar verme
Sayfa tasarımı
Butonların tasarımı
Servislerin listesi
Servislerin adres ekleme linklerinin çıkarılması
Buton sayfasının hazırlanması
Database planı
Butonlardan veri çekme sayfası planı ve yapılması

Hiç yorum yok: